Followers

Pages

Monday, September 27, 2010

kita dan bercakap...

Bercakap satu perkara yang kita kena jaga setiap hari..Percakapan setiap hari ni bukan satu yang mudah dan akan menjadi mudah jika kita pandai bercakap.Andan mesti bingung kenapa kan,sbb anda sudah pandai bercakap.Maksud saya,bercakap ni satu rutin harian setiap manusia.Tetapi adakah kita selalu bercakap benda baik?selalu bercakap beralah? selalu bercakap menyinggung perasaan orang sekeliling??? selalu bercakap bena? atau lain2....???? Tidak kan???

Samaada anda itu seorang yang berilmu,bijak dan kaya atau sebaliknya,anda akan juga bercakap sehingga boleh membuat orang sekeliling terasa.Samaada terasa sakit hati atau sebaliknya,wallahuallam.

Jadi kita sebagai manusia ni patutlah bercakap baik.Walaupun dengan penjahat sekalipun,kita kena bercakap baik..Kita juga patut berfikir sebelum bercakap supaya tidak terlalu menyinggung perasaan orang sekeliling kita.Kita juga perlu bercakap beralah,bercakap tidak menggunakan terlalu banyak kata2 kesat seperti mencarut dan sebagainya.

Allah S.w.t tidak menyuruh kita untuk bercakap bodoh atau seangkatan dengannya.dan Allah telah menjanjikan kepada sesiapa yang bercakap buruk akan dikenakan dosa yang banyak.
Anda fikirlah.....Siapa buat dia dapat...Fikir2kanlah....

(Buat suka2 aku jer.)

No comments:

Post a Comment

Terima kasih di atas komen anda... :)