Followers

Pages

Friday, August 26, 2011

Sedikit bicara tentang beberapa teori2 filem.

TEORI MONTAGE
Diperkenalkan oleh Sirgie Enstine
Teori ini berkesan keatas Silent Film dimana ia banyak bermula dengan imej. 
Elemen suntingan yang sedikit.
Visual memberitahu benda sebenar dimana visual bermain dengan emosi.
Contoh filem yg mempunyai teori montage ialah The batleship of potemkin

TEORI REALISM
 Diperkenalkan oleh Andre Bazin. Segala bentuk penceritaan dan visual menunjukkan bahawa perkara itu benar-benar berlaku. Kebiasaannya pelakon memainkan peranan penting dalam melakonkan sesuatu dalam filem tersebut. Maka pemilihan pelakon yang tidak terkenal adalah sangat betul untuk menunjukkan bahawa ia adalah filem yang realisme.  Teori ini juga dapat dilihat dalam kebanyakan dalam dokumetari dan sebagainya. Selain daripada bentuk filem, kita juga boleh melihat aspek realisme dari segi pelakon, set, editing, senmatografi, shot kamera, dan lain-lain.  

TEORI VERITE
 Teori ini sebenarnya tidak lari dari teori realisme cuma cara suntingan yang bersahajaserta tiada set Mise en-scene. Jalan cerita juga bukan realiti berbeza dgn teori realisme. Para pelakon juga akan berlakon dengan betul2..


TEORI  NEORIALISME
Juga diperkenalkan oleh Andre Bazin dan Pattal Pancalii. Filem yang menggunakan teori ini kebiasaannya menggunakan buget yang paling rendah. Ia juga susulan daripada  realisme. Kritikan sosial digunakan. Lebih kurang filem propaganda juga lah....Selain itu, ia juga boleh berbentuk Dokumentari.

TEORI AUTEUR
 Teori ini dikaitkan dengan skrip original dan tiada adaptasi. Teori ini bermula di perancis yang bermaksud Penulis.  Teori ini menunjukkan bahawa pengarah dan penulis adalah orang yang sama. Selain itu juga pengarah melakukan segala kerja tidak kira dari segi suntingan, editing dan lain-lain dalam menghasilkan sebuah filem itu.  Teori ini menunjukkan bahawa camera adalah elemen pencerita ( menggunakan teknik hard Held)
TEORI SURREALISM
Teori ini menunjukkan bahawa terdapat ideologi tentang subjek lakonan di bawah sedar( mimpi). COntoh yang paling jelas ialah melalui filem Maya Daren (lupe tajuk). Elemen yang menolak realiti. Filem berbentuk Avant gards/advance. Ia juga tiada elemen Mise en Scene. Tiada naratif.

TEORI KOLONIALISME
Berkaitan dengan filem yang berbentuk peperangan diatara penjajah. penaklukan dan sebagainya. Ia berbentuk penceritaan tentang penjajah. Dalam filem itu akan timbul semangat nasionalisme dalam menentang penajajah. 
Rujukan : nota rujukan teori filem

No comments:

Post a Comment

Terima kasih di atas komen anda... :)