Followers

Pages

Tuesday, November 29, 2011

UTOPIA - Lumrah alam

UTOPIA - selalu org anggap macam komik, tapi maksud sbnrnye xtau...Pe yg dimaksudkan dgn Utopia ialah sesuatu yg 'perfect' dalam kehidupan. Maksudnya  dalam dunia ni:


Ada yang baik, ada yg jahat
Ada yang kaya, ada yang miskin.
Ada yang lapar, ada yang kenyang,
Ada yang buruk, ada yang cantik.
Ada yang hina, ada yang dipuji,
Ada yang pandai, ada yang bodoh.
Ada yang Tampan, ada yang hudoh.
Dan macam2 lagi.....

Maksudnya, dalam kehidupan kita, macam2 yg kita jumpa baik dari segi perangai, ilmu dan macam2 lagi.. Jika semua baik, semua tampan, semua kaya, semua kenyang, semua +ve, maka xjadi 'Utopialah'... Tak naturallah alam. 


Friday, November 25, 2011

Sederhana

Ada orang cakap kaya tidak penting. Ada juga yang cakap kaya itu penting. Bagiku, sederhana lebih penting.  

Tenang di malam sunyi

Sejenak berikir dikala malam,
Di temani deruan kipas angin,
Menyejukkan suhu badan yang kepanasan kerana berfikir,
Akan nasib di depan hari.


Sepi malam ditemani cahaya gelap,
Ditemani cahaya lelangit malam yang cerah akibat cahaya lampu-lampu 
Di tengah bandar tumbuh,
Seperti cendawan tumbuh di kayu reput.


Aku kesepian ditemani komputer riba yang biasa,
Aku kesepian ditemani kerja yang berlambak,
Aku kesepian!
Ditemani jiwa yang kusut yang meracau-racau memikirkan masa depan.


Indah sungguh malam gelap,
Tiada bunyi di bandar metropolitan ini,
Tenang hati dalam kacau,
Dan aku tetap tenang.


Teringat sejenak akan bunga sendudup,
Tumbuh meliar di batasan tali air di sekitar sawah padi yang terbentang luas,
Cantik juga tumbuhnya.

Thursday, November 24, 2011

Renungan sejenak x0x0-2

Kenapa tidak kau katakan yang kau sudah perkosa bahasa sendiri. Kau selalu gunakan kata2 ' dalam mesej2 kau, dalam chat2 kau. Susahkah menggunakan bahasa kita sendiri.
(-untuk aku juga-)


Jangan kerana nama kau sudah di sanjung, kata2 kau, aku akan ikut. Maaflah, kerana aku akan ikut kata2 yang betul. Bukan kata2 yang salah.. Salah yang menjatuhkan kita semua. Aku mahu yang betul2.
(-Untuk kau-)


Melihatkan alam yang dahulu lebih tenang dari alam yang sekarang. Pokok2 kayu di hulu lebih indah dari pokok2 batu di bandar. 
(-Haba semakin meningkat-)


Kenapa kita selalu bingung dalam memikirkan samaada telur atau ayam yang keluar dahulu. Jawapannya muncul apabila ayam itu yang bercakap.
(-kuasa tuhan-)


Kalau lembu bertelagah dengan kerbau, aku akan pilih talinya. Kerana tali boleh mengheret binatang itu semua dari menyeksakan binatang.
(- Penyelesaian-)

Wednesday, November 23, 2011

Renungan sejenak.... x0x0

Orang buta ingin ke tempat dituju. Dia berjalan menggunakan tongkat sebagai petunjuk arah. Juga gunakan tangan untuk meraba sesuatu. Dan guna telinga untuk mendengar. akhirnya dia sampai juga di tempat itu. Jangan perli dia buta hanya kerana buta penglihatan.


Tidak perlu menyimpan benda yang tidak penting dihatinya. Tidak perlu menahan benda yang tidak diterima dada. Tidak perlu melaratkan diri dengan tubuh yang tidak seberani. Tidak perlu menidakkan kata yang pasti. Ucap sahaja maaf agar kembali ke duniawi ilahi.


Aku suka bergurau dengan kawan2ku. Dan aku suka menyakat kata2 mereka untuk membuatkan mereka ketawa. Bila mereka tidak ketawa, sedih. Aku pasti,dan pasti akan cuba untuk menolong mereka ketawa. Kerana mereka adalah kawan2ku.


Ego. Perlukah jadi Ego? Perlukah jadi Sombong? Demi kepentingan diri. Aku rasa tak perlu kerana ia menunjukkan kebodohan diri sendiri sahaja.

Bila api bertemu angin. Api akan menjadi lebih membawa. Pasti akan semakin besar dan besar api itu. Kenapa tidak saja api bertemu air. Supaya dapat meredakan ke-baraan api. 

Orang yang sabar adalah orang yang paling mulia. Kenapa kita tidak boleh jadikan kesabaran itu sbg satu perkara utama dalam menjalankan kehidupan harian. Apakah susah? susah untuk mengaplikasikan kesabaran dalam diri. 


Petikan dari satu iklan/movie:
"bila kita ada duit, kita terima dunia. Bila kita takde duit, dunia pula terima kita."


Jika tidak kerana budi, manusia sudah mati peribadi. Jika tidak kerana sakti, manusia lupa untuk mengingati.


Bagaimana minda kita dijajah? Tengoklah anda sekarang.  Segala-galanya sudah dijajah.


Tuesday, November 22, 2011

KITA SUDAH DIJAJAH

Hari ni aku belajar sesuatu.. Nk cite la sikit ni ttg pe yg aku blajar la ttg 'Kita telah dijajah"...

Cite dia gini..jeng, jeng, jeng!!!

Di jajah..Di jajah ialah kita telah di gunakan @ diaplikasi oleh orang luar(barat). Walaupun hari ni kita tidak dijajah dari segi jajah negara, tapi kita leka sebenarnya kita telah dijajah dari segi dalaman. Maksud aku ialah dijajah dari segi pemikiran kita. Barat ni pandai tau. Diorang keluarkan produk2 macam2, seperti video, pakaian, kecantikan, buku2 menarik, hiburan, makanan minuman dan sebagainya. Melalui perkara2 seperti ni lah, kita berjaya dijajah mereka. Betul ke?

Memang anda sudah dijajah. Aku pun telah dijajah. Kenapa?

Sebab hari ni,
  1.  kita pakaian cantik2, seksi2, smart2, dan kenapa kita tidak saja pakai jubah? jubah zaman nabi..Sebab fesyen kan..Pe baran jubah, x smart/hansome langsung kan... Dan wanita kenapa tidak pakai tudung(sesetengah wanita)..Sebab panas, nanti rosak rambut kalau pakai tudung.  Baju pun lawa2, singkat, nipis...Kenapa gitu? Sebab nak baju simple jer..Tak nak la yang susah2, labuh2... susah nak bukak nanti..Tmbah2 panas kan...
  2. Kita makan hari ni semua nak cepat, simple dan mudah. contohnya KFC, MCD dan sbaginya.. Kenapa tidak saja masak di rumah? Ala, lambat pulak nak pegi keje. Leceh la masak kan.. KFC, PIZZA, MCD kan senang, xnak tunggu, boleh pesan dan hantar kt rumah. ..akhirnya anak2 gemuk2, tak macam org kampung anak semua cukup sifat, sebab makan berkhasiat.
  3. Hari ni kita syik tengok cite2 aksi, thriller, horror dan sbaginya di pawagam or movie d Tv.. Kenapa tidak kita tengok cite2 bermakna( berilmu)? Sebab cite tu boringla..Tak ada aksi2, cite pun cm ceramah. Boring la...Kalau movie2 kan best. Actor pn hansome2 cantik2.. kan..
  4. Hari ni kita selalu pegi jalan2 dengan naik kreta, motor. Kenapa tidak kita jalan kaki jer? ala, jauh la, lagipun nk jalan kaki letih la... Kita lupa sbnrnya dgn jalan kaki tu satu senaman. Menyihatkan badan.
  5. Hari ni kita sering bercakap kasar, maki2, mengumpat2, marah org tu org ni. Kenapa buat gitu? sebab diorg bodoh kan. Jadi kena lah marah, maki2...kan... Sebenarnya kita lupa/ kita sudah hilang sifat rohaniah dalam diri kita.
  6. Jom kita tenangkan fikiran. Dimana ye? Clubbing je lah. Dengar lagu kuat2, dan berjoget. Bleh hilangkan tekanan perasaan. Kan... Kenapa tidak saja kita buka Al-quran dan baca. Kenapa kita tidak buat solah hajat?minta ketenangan? Alah..semua tu nanti kita free je la..Lagipun nk g clubbing bukan selalu. Ada duit jer baru bleh pegi...
Itu lah maksud ku dijajah. Aku pun sudah dijajah. Semakin lama kita di jajah, semakin mudah barat nak rampas kita/ nk bawa kita ke jalan kesesatan. Hanya kita saja mampu mengubahnya. Kenapa tidak hari ni kita lahirkan satu semangat baru, satu jajahan baru. Kita kena bangkit dan kita kena menjajah. Kenapa kita tidak pula menjajah mereka. Alangkah bagusnya jika kita yang menjajah. Menjajah ke arah kebenaran.  Kita pula keluarkan produk yang boleh menjajah barat. menjajah dari segi kebaikan.

Sedikit sebanyak perkara tidak seberapa diatas utk renungan bersama. AKU PUN TELAH DIJAJAH.....

p/s: cuba utk baiki diri agar tidak dijajah sepenuhnya. Insyallah...

Sunday, November 20, 2011

Tips untuk hilang rasa serabut - AKU

Anda SERABUT? Bukan saja anda, aku pun serabut. Tapi aku ada cara nk share2 la kt korang cara nk hilangkan Keserabutan dalam diri. Terutama kepada pelajar, macam aku la jgk... hehe. nk kongsi la sikit, aku ni dahla malas, n bile2 mase jer aku ada kejer.Baik keje dgn kwn2. mahupun keje persendirian(asigment la korang).......hehe.. So bile tibe jer mase nk pikirkan asigmnt, memang serabut, tambah2 kalo time tu bnyk pulak hal nak kene buat.. Asgmnt dah satu hal, tambah pulak kejer2 yang orang mintak suruh buat.. ADoi.... tapi kan korang, time2 serabut gitu, aku akn buat bende tau..benda yang boleh hilangkan serabut aku ni..Ha... ni la nk kongsi, mane la tau korang cube tips ni pastu korang rase hilang serabut(stress/tensyen) tu.... haa... ni dia:

  1.  bila aku serabut aku akan p jalan2 kt tmpt cantik2, yg ade angin sepoi2 bahasa...Biase aku akan g taman, g tasik2 tengok orang mancing or pemandangan.
  2.  bila aku serabut, aku akan tengok cite2 cartoon or cite2 lucu2..spt cite P. Ramlee, Stephen Chow, Jim Carey , M.Bean n banyk lah lagi cite2 lucu..Mase gelak ketawa tu lah kite akan hilang rasa serabutnya.
  3. Bila aku serabut , situasinya jika aku duk kt bandar2, or kt restoran, ak aka cuba bersedekah jika ada orang mintak sedekahlah..Tapi pilih jgk nk bagi kt sape..kalo orang tu betul2 memerlukan saja kita bagi, Kalo penagih baik xyh bagi.. Mase pas bagi sedekah tu lah aku akan rasa cm tenang jer..betulla kata guru2, ustaz2, sedekah leh tenangkan jiwa...
  4. Kalu aku serabut, ak akan g cari kwn2, lepak2 borak2 kosong..Ade jgk gelak ketawa..N then leh hilangkan stressan aku...
  5. Kalu aku serabut, aku akan g main games..Contoh kalo ade cuit banyak sikit, aku akan g men snooker ke, rollercoster ke..perghhhh....leh hilang terus tekanan jiwa lara ni...
  6. Kalo aku stress, aku akan g mancing..Hobi la..Kalo korang ade hobi lain, buatlah hobi masing2...Leh hilangkan serabut tau...
  7. urm, kalu aku serabut, aku akan tenangkan diri dgn tido..Hilang segala masalah bila tido tu..

Tu jer yg seingat2 aku lah...nnti if ade lagi, ak ckp jer kt Comment..heheh..Selamat mencuba..

First time aku buat.

Ni nk cite la sikit pe yang first time tu.

Satu hari yang gelap( malam- pukul 11.00), aku g hantar bakal kakak ipar la kt UPSI dgn abang aku. Maklumlah diorang dah letih g date, so mase nk g hantr diorang, dia ajak la aku g. Temankan ( tolong drive) . So aku bawak la kete tu Vios 1.5 wane gold. Time g sane, biase lah, bawak pun xlaju la. Dalam 110 km/j lebih kurang. Pejalanan ambik masa dalam 45 mnit nk sampai. So sampai la kt sana. Lepas hantr bakal kakak ipar, kitorang pun pulanglah ke rumah sewa(damansara).Esok plk kelas. Mase tu aku dh baru nk baik demam. Time pegi aku drive, time balik pun aku yang drive. So kami pun pulanglah. Lepas je tol UPSI tu, kami pun turunlah susur ke Kole Lumpo. Kt situlah aku nak cite ni...jeng, jeng, jeng.

Kalo korang nk tau, aku memang suka jgk la bawak keta laju. Hehe...tapi x lah selau keta F1 tu.. Laju setakat berani je la... Seingat aku lah mase tu sudah pukul 12.15 p.m. Aku di sebabkan jalan Clear, aku pun pe lagi, PECUT!!!! sudah.... mase pecut aku tak pandang meter kete.. Then bila aku rase dah sangat2 laju, baru aku pandang la meter tu. Sudah mencecah 160 km/j n nak g lagi tu ... Perghhhh boleh tahan jugak... Hehe....kali pertama aku drive kete.. Biasenye tak sampai setahap tu aku drive. Mase balik kg pun aku bawak slow jer. Pejalanan dari KL-Klntn. Maklumlah jalan nk balik klntan tu bukit2 belok2...bahaya kalo bawak laju. so aku drive jer 100-120 km/j gitu la... Berbalik yg tadi.. Tu lah first time aku Drive selaju 160km/j di jalan raya, Terasa jgk macam pelumba.... tu

Tu lah kisah yang nk aku cite sbnrnyer......FIRST TIME mybe la....

p/s: harap2 xde 'Speedtrack'. Mungkin la...

Rohaniah dalam diri

Kita sering disuruh berbuat baik sesama manusia. Kita sering disuruh memaafkan orang lain. Kita disuruh belajar mencari ilmu. Kita disuruh meminta maaf jika melakukan kesalahan. Kita disuruh bercakap jujur dan ikhlas dalam sesuatu hubungan. Kita disuruh beralah dengan sikap orang lain. Kita disuruh bersabar dalam apa jua perkara. Kita disuruh bercakap berhalus/ sopan santun dengan sekeliling. Kita disuruh menghormati orang lain tak kira tua atau muda. Kita disuruh untuk tidak melakukan perkara maksiat.


- Itu semua adalah rohaniah. Rohaniah yang perlu dilakukan oleh kita manusia di dunia. Perlu ada dalam diri kita semua.

p/s:Hal di atas sedikit sebanyak yang dapat ditulis dan di ingati semasa aku belajar.

Takdir tidak boleh diubah dan boleh diubah - terjadi tanpa disedari

Takdir ajal maut memang di catat bila2 oleh allah s.wt dan takdir itu tidak boleh ubah sama sekali. Namun takdir 'lain' boleh diubah. maksud takdir 'lain' ialah takdir2 seperti :
contoh: amik jurusan ekonomi tidak semestinya menjadi usahawan. Ada yang bekerja di bawah agensi kerajaan.

Maksud disini, kita di takdirkan mengambil jurusan dalam bidang ekonomi, belajar semua tentang ekonomi, namun bila kita keluar, kita sedar kita sudah menjawat jawatan kerajaan. Itu bermakna kita tidak di takdirkan untuk jadi ahli ekonomi.

Contoh: Mak ayah, orang kampung semua menyuruh kita untuk menjadi doktor, tetapi akhirnya kita hanya bekerja sebagai pemain muzik. itu menunjukkan takdir kita bukan di bidang kedoktoran, tetapi kesenian. Secara tidak langsung, kita sudah berjaya lari dari takdir yang ditentukan kepada kita untuk menjadi doktor.

Contoh: seorang bapa yang mahukan anaknya menjadi menteri bila besar nanti. Tetapi akhirnya dia menjadi ustaz.

-Takdir yang di maksudkan itu bukan takdir Allah tetapu takdir yang di minta @ takdir yang di suruh.

p/s: belajar dari pemikiran/ falsafah.

Tuesday, November 15, 2011

KAn Aku Dah CAkap buat yang penting dulu - ASGMNT

A ialah watak buatan xtahu sape2
B ialah aku...

Open Scene

INT / BILIK SEMINAR - SIANG

Dua orang pelajar duduk di kerusi. B sedang memetik keyboard laptopnya. A memerhatikan B. A bangun dari kerusinya dan menuju ke B. A melihat pada skrin laptop B. Pada skrin terpapar gambar 'Blogger'. A melihat B gigih menaip sesuatu pada blog. Tiba-tiba B berhenti. Dia pandang A.


A : Eh, apa kau buat?
B : Nk update Blog.

A : Kerja kau, tak de pun kau nak update.
B : Aku dah buat dah.

A : Bila submit ?
B : Hunjung bulan ni.

A : Ade berapa banyak lagi kau tak siap kerja kau?
B : Urm, dalam 1000 page. Bersamaan dengan 5 asgment.

A : Agak-agak boleh siap tak?
B : Boleh kot.

A : Kot?
B : hehe.....(ketawa dalam sedih)

A : KAn aku dah CAkap, jangan duk asyik main ni. Update benda ni lagi. Buat dulu kerja siap.
      Barulah boleh online...
B : baiklah....

B bermonolog : " Waaaa!!! kerja x siap lagi.. Macam mana ni. Macam mana nk enjoy.. Macam mane nk g joli..Macam mana nk g bercuti.. Xmo sambung sem, xmo repeat lagi.... Baik lah"

BLACK OUT - - - - - >>><<<- - - - - - TOU KCALB

Oke lah..Hari ni, lps jer update blog. aku bertekad, aku nak siapkan dulu sume asgment2 aku.. Aku janji, selagi xsiap kerja,aku takkan update blog.....Hehehe(janji).....

p/s: boleh ker tekad ni jadi kenyataan???

wait n see....

Friday, November 11, 2011

Rindu design lama..... :P

Rindu design blog yg dulu.. Tema dia sama dgn nama blog ni..Design yg ade burung 2 ekor kt tepi post....lebih kurang la...Tapi  lps aku tmbh gadjet kt blog, terus jadi kucar kacir  sume post aku...waaaa.... xpe2, nnti aku nk cuba buat balik design tu....

Wednesday, November 9, 2011

Aku bukan Putera Mr Cinderella.

Aku berjalan di lorong basah,
Bertemu dengan Puteri Cinderella,
Cantik dan tidak sama,
Kita.
Aku cuba putihkan kulitku,
Dengan minum susu,
Dan hitamkan kulitnya dengan air kopi,
Tetapi kita tetap berbeza.
Lalu aku jalan di lorong basah dengan memikul barang.
Selamba menyebut: Kain lelong, baju lelong, seluar lelong!
Beli , beli...Beli kak, makcik, abang.!
Dengan senyum, sedih meninggalkannya,

KITA TAK SAMA - KAWAN-MANUSIA-PERANGAI

Utama sekali aku memang ingin meminta SERIBU kemaafan daripada seorang kawan kerana telah aku menyebabkannya terasa , terguris, terhancur, termusnah hati gara2 kata-kataku. Aku sudah cuba utk membetulkan, menyamakan, mencuba, menahan...Tetapi aku tetap tidak sama. Tidak sama dengan apa yang kamu minta. Aku tidak sama dengan apa yang kamu anggap. aku tidak sama dengan apa yang kamu rasa, Kerana aku manusia. Manusia yang tidak sama nilai, sikap, perangai, kebaikan, keburukan, keperluan -yang kamu inginkan itu. Kerana aku adalah manusia. Manusia yang sama seperti kamu. Kamu tidak seperti orang lain, sama juga aku. Kamu tak sama dengan dia, sama juga aku. kamu dan aku tidak sama, tidak sama dengan semua manusia, tidak sama dengan semua benda.

Kamu, aku - kawan... Selama-lamanya aku akan anggap kita kawan. Walaupun kamu sudah tidak suka berkawan dgnku. Aku bukan jenis lupa kawan, aku bukan jenis pentingkan diri tapi aku hanya suka berkawan, insyallah aku akan cuba untuk pentingkan kawan-kawanku dari diriku. Aku tidak memilih kawan. Kawan jahat, kawan baik, kawan miskin, kawan kaya, kawan hodoh, kawan cantik, kawan bodoh, kawan pandai... Aku tetap akan berkawan, jika itu kawanku. Tak semua kawan-kwan yang +ve itu baik, dan x semua kawan-kawan yang -ve itu jahat/buruk. Semua itu dari diri sndiri. dan Tak semua kawan yang bodoh, hodoh itu tidak mengerti erti perasaan diri/hati.. Sama juga aku. Aku tidak pandai, aku tidak bijak, aku tidak baik, tapi aku adalah manusia. Manusia yang punyai perasaan yang dimiliki oleh semua orang.

Kita adalah manusia yang diciptakan oleh pencipta kita (Allah s.w.t). Dan kita di cipta tidak sama bentuk rupa, jauh dari dalam diri. Tidak sama. Namun kita di cipta untuk belajar. Belajar erti kehidupan. Kehidupan yang sama dengan manusia lain. Namun kita tidak sama dengan mereka dari segi rupa paras, hati, perangai, dan sebagainya.

Perangai.. Kamu berperangai buruk, samalah aku. Aku juga punyai perangai buruk. Dan jangan kamu merasakan perangai burukmu itu membebankan kamu, membuatkan ramai orang tidak suka. Mungkin juga. Kamu boleh hindar semua tu. Kamu kena bangkit, cuba, cuba dan cuba untuk menghindar perangai buruk itu. Aku juga mencuba, walaupun ada lagi perangai buruk di dalam diri ini. Aku akan tetap cuba. Kita belajarlah dari kehidupan, pengalaman, pembelajaran sehari-hari kita.

Aku tidak mengharap kamu maafkan aku, aku memang menjangka kamu akan benciku. Biarlah bencimu itu hanya urusan aku dengan ilahi.. Biarlah aku terima kebencianmu itu dengan azab nanti. Cuma satu sahaja aku inginkan.. Kamu cuba BERUBAH..... Berubah demi hidupmu. Berubah demi hidupmu. Berubah demi hidupmu...... Insyallah....

MAAFKAN KU..... Ikhlas dari hati.

Thursday, November 3, 2011

Di Bilik seminar kosong.....

AKU di kelas kosong yang tiada guru untuk mengajar, hanya jari ini menekan-nekan huruf-huruf di laptop acer yg tidak seberapa cangih, namun lebih canggih dr acer yg keluaran 2009, Ini acer 2010. Tidak sangka jari-jari ini telah berjaya mencipta satu benda yang tidak berapa nilainya jika dibandingkan dengan tulisan-tulisan agung seperti tulisan A.Samad Said ataupun Profesor Madya di universiti-universiti ternama di Malaysia mahupun luar negara. Jam menunjukkan pukul 3.25 petang. Hari pula hujan, hujan yang baru sahaja berhenti dari lebat. Hanya renyai-renyai yang boleh membasahkan tubuh kering yang berbaju biru ini.  Sudah ku janji, kelas kosong ini dipenuhi dengan ahli kumpulan kami yang terdiri dari 4 orang ahli. Masing-masing sibuk menaip kerja kumpulan yang hanya tidak lebih 24 jam dari sekarang untuk dipersembahkan kepada pensyarah , esok. Sunguh penat, penat dan penat. Baju masih dibasahi oleh air hujan semasa pergi makan di kedai di luar kolej. Tubuh basah di sejukkan dengan suhu aircond di kelas yang sejuk sekali. Menggigil! 


Penat aku bekerja di kelas ini. Sehingga aku rasa aku mahu pulang kerana bosan di kelas ini. Tidak perlu kerjasama jika tidak bekerjasama. Tidak perlu bergandingan jika kita tidak mahu berganding bahu. Tidak perlu ceria jika kita tidak menceriakan sekeliling. Itulah yang sedang bermain di dalam mindaku yang tidak seberapa bijak seperti pelajar yang sedang menduduki P.H.D atau Master. Aku tidak mahu. Aku tidak perlu jadi macam mereka. Aku hanya mahu berjaya. Berjaya di semua masa. Berjaya di dalam kalangan orang2 berjaya.   Tiba-tiba jariku berhenti, berhenti dari menaip. Berhenti dari bercakap, berhenti dari memikirkan sesuatu . Kerana sekarang aku hanya mahu sambung kerjaku. Menjayakan kerja group kami.

Wednesday, November 2, 2011

Kenali Jauh agar tidak Sesal.


Bukan mudah untuk kita itu menerima seseorang itu jika tidak mengenali hati budai serta memahami org itu. Dan jangan mudah menerima seseorang  itu hanya dengan mengenali tidak lama.  Jika tidak kita juga akan rugi. Rugi dalam hidup sendiri. Memusnahkan hidup sendiri kerana salah memilih. Kebanyakan orang yang buat begitu tidak lama bertahan. Ini kerana kita tidak mengenali dengan betul menyebabkan kita jadi tidak serasi. Ada orang yang menghargai hidup temannya, namun di sebalik yang lain, dia tidak mahu dikongkong. Dan keadaan itulah yang menyebabkan dia menjadi semakin ditak menghargai temannya jika sering dikongkong. Kehidupan sebegini boleh di elak jika kita sudah memahami hati  teman kita dan teman kita juga memahami kita. Walaupun ada perasaan saying, dan tidak mahu berjauhan, namun kita mesti ada masa untuk bersendirian dan tidak mahu diganggu. Atau kita juga mesti mahu untuk berhibur dengan kawan-kawan lain dan tidak berhibur dengan teman rapat kita dalam suatu masa tertentu. Walaupun begitu, sebagai teman, kita kenalah memahami teman kita. 


Selain itu juga, kita perlu memahami perangai teman kita. Walaupun perangai tidak sama, kita masih boleh bersama jika kita tahu bagaimana untuk menyejukkan perangai itu dengan keadaan kita. Kita boleh menegur jika perangai teman kita keterlaluan. Ini untuk kebaikan teman kita juga. Sebagai seorang manusia dan seorang yang baru mengenali dan dikenali, kita perlu berhati-hati dalam berkenalan.  Jangan mudah jatuh hati kerana ayat-ayat yang manis dari kenalan kita. Kita perlu berhati-hati agar kita tidak ditipu yang akan menyebabkan kita menjadi tidak tentu dan akhirnya kita buat perkara tidak sepatut seperti membenci orang itu, marah, mencaci, mengumpat dan menghina. Ini kerana, salahnya tidak semua terletak di atas kenalan kita, tetapi juga kerana sikap kita yang terlalu menaruh kepercayaan dengan mudah tanpa mengenali dengan lebih lama. Fikir-fkirkanlah sebelum membuat keputusan  agar kita tidak mudah ditipu atau dipermainkan.

p/s : pernah lalui semua itu masa dulu.. Sekarang TIDAK lagi…