Followers

Pages

Wednesday, December 21, 2011

Pulau Pangkor, Dis, 2011 - Puisi dan Lagu Rakyat Antarabangsa

        SELAMA 3 hari berada di Pulau Pangkor untuk menghadiri 'event' Puisi dan Lagu Rakyat Antarabangsa bersamaan dengan pelancaran buku 'Puisi Pangkor' pada 17, 18 dan 19 disember 2011. 'Event' yang sangat meriah kerana mendapat sambutan daripada orang ramai terutama peminat-peminat sastera, puisi dan sebagainya. Dan aku salah seorang pengunjung di sana. Aku kira ramai juga nama-nama besar yang menghadiri 'event' tersebut, antaranya ialah SN Dato' Kemala, En Malim Ghozali PK, Siso, Rahman Syaari, Roslan Mahdun, A Rahim Abdullah, Normala Samsudin (pengacara), Aris Ariwatan, Kumpulan datang dari Sumatera Indonesia, Thailand dan ramai lagi pengiat seni lain menjayakan majlis tersebut. Majlis yang dirasmikan oleh Dato' Seri Diraja Dr Zambry Abdul Kadir (Menteri besar Perak) itu sangat-sangatlah meriah dan mendapat sambutan daripada orang ramai terutama penduduk Pulau Pangkor itu sendiri. Aku kira ramai juga yang hadir. Mana tak-nya, dari ASWARA, (kami) sudah sebuah bas, Pelajar UKM, sebuah bas, Pelajar UPSI, dalam 5 buah bas. Itu baru pelajar, ditambah pula dengan pengunjung-pengunjung lain, lagi meriah.  Dan memang meriah sekali.

        Pada malam penutup, Majlis tersebut dihadiri oleh Raja Muda Perak Raja Dr Nazrin Shah ibni Sultan Azlan Muhibbuddin Shah mengamit seribu makna kepada kami dan aku. Meriah sungguh malam itu. Aku adalah salah seorang yang bertuah kerana dapat menghadiri majlis yang besar itu. Terima kasih. 

        Akhir sekali, ucapan beribu-ribu terima kasih kepada Hj Mohamed Ghozali Bin Hj Abdul Rashid ( Malim Ghozali PK) kerana menjemput kami dari ASWARA untuk menghadiri majlis besar itu. Jika ada majlis sebegini lagi, Jemputlah kami di sini. Insyallah kami akan datang..... 


Dibawah ialah gambar-gambar yang sempat aku rakamkan di malam terakhir (Majlis Penutup) 'event' Puisi dan Lagu Rakyat Antarabangsa Pangkor 2:


Raja Muda Perak Dr Nazrin Shah Ibni Sultan Muhibbuddin Azlan Shah bertemu rakyatnya semasa tiba di Dewan Majlis tersebut. Raja berjiwa rakyat.


Baginda besalaman dengan rakyatnya. Diiringi oleh Menteri Besar Perak Dato' Seri Diraja Dr Zambry Abdul Kadir dan beberapa pengiring baginda. 


Itulah Malim Ghozali PK. Orang yang menjayakan 'Event' tersebut. 


Di sisi itu ialah Sasterawan Negara ke-11, Datuk Dr Ahmad Kamal Abdullah atau nama penanya KEMALA. Beliau turut menjayakan majlis Puisi dan Lagu Rakyat Peringkat Antarabangsa tersebut.


Dan inilah Aku berada di dalam dewan tersebut... hehehe...  :)


p/s: Dapat jgk bersalam dgn Raja Muda Perak. 

2 comments:

  1. lah g pangkor sb bnde ni ke???

    org sasrerawaan kn skrg =)

    ReplyDelete
  2. yela... kn dh gtau kn ari tu...hehee

    ReplyDelete

Terima kasih di atas komen anda... :)