Followers

Pages

Friday, January 27, 2012

Flora dan Fauna - Alam sekitar

Langit cerah terik tanda hujan mahu turun, 
Tanah suka mendengar berita dari guruh,
Pokok-pokok gembira menunggu,
Setelah kekeringan di mamah bahang matahari
yang panas,

Dulunya pokok kayu gembira di dalam hutan,
Haiwan-haiwan juga bertempiaran menyorak keghairahan,
Sejuk mendamaikan suasana flora fauna
yang mendiami seluruh belantara.

Kininya pula pokok kayu bertukar wajah,
Banyak menjadi kayu keras berbatu besi,
Haiwan pula banyak menjadi pengotor, pengkhianat,
Semua berkeliaran di dunia moden serba canggih.
Menanti masa di makan usia.

-Kiamat-

Bersedekah -

Terdetik hati kau nak bercerita tentang bersedekah ni pada kawan2. Semalam aku ada lah terbaca satu artikel tentang Tan sri Syed Mokhtar Al bukari. Sesungguhnya orang ini bukan calang-calang manusia. Seorang Bilionair dan salah seorang Melayu yang menduduki tangga dalam manusia terkaya di Malaysia. Asalnya pun dari keluarga yang miskin. Namun dengan berkat kesungguhhannya beliau telah mencapai tahap orang yang terkaya di Negara Malaysia ini. 

Apa yang aku nak crita pasal dia ni, ialah ada satu dialog dia sebut " hari ini kita tolong mereka, esok2 mereka tolong kita pula" - Syed Al-Bukhari. 

Dalam dialog itu apa yang aku fahamkan ialah Tan Sri ini telah menolong orang miskin semasa dia masih muda. Di fahamkan separu daripada gaji pertama beliau disedekahkan kepada fakir2 miskin. Sungguh mulia manusia ini. 

Orang tua2/imam selalu berkata. Begitu juga dalam hadis pernah menyebut, Satu sen kita bersedekah kepada orang, insyallah sepuluh sen kita akan dibalas. Jika kita tidak kedekut untuk bersedekah, pasti kita akan menerima balasannya walaupun tidak tahu bila tarikhnya. Pasti!

Bersedekah yang diterima ialah bersedekah dengan niat yang betul. Bukan bersedekah untuk 'menunjuk2'.kebanyakkan manusia zaman sekarang bersedekah untuk menunjukkan bahawa dia kaya. Itu lah silapnya manusia ini. Jika ikhlas kamu bersedekah walaupun hanya 1 sen, itu lebih baik daripada bersedekah sebalanyak 1 ribu jika hanya kerana sifat menunjuk-nunjuk.  

Khuatir dalam bersedekah? 
Benda begini sering terjadi pada zaman sekarang. Mau taknya, kita lihat banyak sendiket yang mencari kekayaan dengan meminta sedekah kepada orang ramai. Itu tak apa. Kita sedekahlah dengan ikhlas. Jika ada yang mengambil kesempatan dengan menipu itu, itu adalah urusannya dengan Allah. Yang penting, kita bersedekah dengan niat yang baik. 

Thursday, January 19, 2012

Muzik dan Wangian - Ubat otak


picture from: Google image

SALAM semua. Hari ni aku nak cerita la sikit tentang Muzik dan Wangian berkaitan dengan Otak kita. Sekadar apa yang aku rasa-la. Renung2kanlah yer samaada betul atau salah tentang apa yang aku nak cerita ni yer....:)

Muzik: seperti yang kita tau di Negara kita ni, banyak bentuk genre muzik yang kita telah tau. Antaranya bergenre Rock, Jazz, Pop, Indie, dan ada juga yang berbentuk hanya dengan instrumental saja(muzik tanpa ada nyanyian) serta banyak lagi la muzik2 yang dimainkan oleh pemuzik. Dalam muzik sebenarnya ada faedahnya terutama kepada Otak kita. Mungkin anda tertanya2 kenapa muzik ini ada faedah untuk otak. Senang saja nak tau. Kadang-kadang kita selalu dengar muzik-muzik yang berbentuk slow, tidak heavy terutama bila kita mahu tenangkan diri. Dan ternyata kita boleh tenang bila dengar lagu/muzik. Untuk melihat dengan mata kasar keberkesanan muzik kepada otak, kita boleh cuba buat kajian terhadap pesakit mental. Mula-mula kurung dia dalam satu bilik. Pasangkan muzik/lagu yang bergenre rock atau heavy2 rock. Saya pasti kebanyakan mereka akan merasakan terganggu. Mungkin akan ada yang meronta-ronta semacam tidak tenteram kerana muzik yang dimaiankan terlalu bersifat 'celaru' (mungkin). dan seterusnya kita tukar pula muzik heavy itu kepada muzik yang slow tenang berbentuk instrumental atau lagu-lagu yang tidak heavy. Saya percaya pesakit jiwa akan rasa tenteram kerana muzik yang dimainkan itu berbentuk rilek yang secara automatik boleh menenangkan otak mereka. 

Wangian: Hari ini banyak wangian yang kita lihat dijual di market2 di mana-mana sahaja. Bau2 yang wangi juga boleh menenangkan otak juga. Anda boleh cuba sendiri untuk memastikan keberkesanan terhadap otak kita. Cuba kita duduk di dua persekitara iaitu di sekitar kawasan busuk dengan bau-bau sampah dan juga duduk di sekitar kawasan yang aman dengan bau-bau bunga-bunga mahupun di kawasan bauan yang dicipta oleh manusia. Nescaya anda sendiri tidak akan tahan jika duduk di kawasan busuk berbanding dengan kawasan yang baunya wangi. Secara tidak langsung wangian juga mempengaruhi otak kita. 

Apa yang saya nak sampaikan ialah muzik dan wangian ini sebenarnya mempunyai banyak faedah kepada kita semua. Saya percaya sudah ada yang tahu dan mempraktikan perkara-perkara sedemikian untuk menenangkan jiwa masing-masing. Saya percaya juga kajian ini sudah dibuat oleh doktor-doktor atau ahli falsafah suatu masa dahulu. Mungkin saya baru sahaja tau tentang perkara ini, namun apa yang baik kita kongsi bersama. 

sekian sahaja apa yang aku nak cite tentang muzik dan wangian ini. Sekadar renungan dan pengetahuan sahaja bagi sesiapa yang tidak mengetahui atau yang berburuk prasangka tentang perkara ini terutama hal-hal yang berkaitan dengan muzik. 

Saturday, January 14, 2012

Sepi sendirian


Pict from Google image


Cerita aku seorang lelaki,
Lelaki hanyut di alam duniawi,
banyak kali ku tempuhi alam pancaroba 
yang penuh dengan onak duri menyucuk diri
terasa bagai luka dihati, hari-hari.
Menunggu sesuatu yang tidak tentu pasti,
Ke sana-ke sini mencari peneman,
untuk menemani ke arah senja hari,
untuk ku cari waris peribadi.
Walaupun diri ini tidak semula jadi
bagai pungguk yang terbang di dinihari,
menanti malam menunggu bulan.
Namun aku kesepian tanpa ditemani.

KEMENANGAN KE 8 DATO' LEE CHONG WEI - 14/01/12

Dato' Lee Chong Wei
                                                                                                Cheng Long

Picture from google image


Dato' Lee Chong Wei menang kali ke 8 dalam menentang pemain dari China iaitu Cheng Long. Cheng Long seorang pemain Badminton yang juga bukan sebarangan kerana mempunyai taktik serta ketangkasan yang tidak dapat dijangka.  Perlawanan Badminton yang mengambil masa selama 76 minit yang berlangsung di Stadium Bukit Jalil dipenuhi dengan para penyokong yang datang dari dalam serta luar negara. Ini membuktikan bahawa Dato' Lee Chong Wei sememangnya seorang pemain Badminton yang handal. Kemenangan beliau dalam menentnag Cheng Long dari China telah melonjakkan beliau memasuki perlawanan akhir bertemu pemain badminton dari Jepun (nama tak ingt). Kemenagan Dato' Lee Chong Wei hari ini ialah kemenangan kali ke 8 dalam rekod beliau. Pada set pertama Lee Chong Wei menang dengan 21-18, manakala set kedua beliau kalah dengan 17-21, namun kekalahan itu telah menyuntik semangat baru kepada beliau dengan melakukan serangan demi serangan pada set ketiga sekaligus melonjakkan beliau menang dalam set ketiga iaitu 21-13. 

Monday, January 9, 2012

Lepak di Taman Layang-layang

Semalam aku bawak sorg kawan -  mai dr perak nun jauh dekat sana. Satu hari berjalan ni. Badan pun naik letih, otak kata mau rilek. Petang pun menjelma. Jadi sambil2 menunggu petang jadi semakin gelap, kami singgahlah di sebuah taman yg dinamakan taman layang-layang yang berdekatan dengan Damansara. Jalan dia antara Dmansara, kepong menghala ke Batu Cave, Kuantan, Ampang ( MRR2). Highway tu lah. Tanam ni x jauh la jugak dgn tempat kitar semula sampah2 sarap. 

Maka sampailah kami kt tanam tu. Suasana mendung dengan ramai pengunjung yang datang. Ada yang bermain layang2, ada yang joging2, ada yang berdate, ada juga yang berpicnik. Maklumlah tanam reakriasi. Semua orang ada. Bermacam2 gelagat boleh dijumpai di sana. Tenang juga duduk lepak kt sana. Sambil2 melihat layang2 yang bermacam jenis, ada yang 'cap' Angry bird lah, Ada yang ditampal dengan kertas 'Giant', ada yang macam burung, kelawar dan macam2. Cuma satu ja yang aku rasa kekuarang . Iaitu Wau2 tradisional macam wau Bulan, dan lain2. 

Lepaklah kami di sana sambil borak2 kosong. Melihat juga pengunjung2 yang sedang berekriasi. Urm, tenang dan boleh rilek2 la. Ni aku nk tunjuk lah gmbr sikit yang aku amik semasa berada di sana. Maaflah sebab kualiti gambar kurang sikit. Maklumlah 2 megapixel je. 



Gambar 1.


Gambar 2.


Gambar 3.


Gambar 4.


Gambar 5.


Gambar 6: Ha, ni lah layang2 Angry Bird yg aku cakap tu.. hehehe...lelaki tu? Abaikan, tah sape lah xtau..hehhe...


Gambar 7: nah, tu dia. Banyak lagi layang2 dijual. Bukan Angry bird saje, tapi macam ada. Cuma yang tak ada ialah Layang2 tradisional. Tapi kalao korang mau, bagitau aku. Aku leh dptkan Layang2 Tradisional yang cantik2 dari org kampung. Harga boleh nego... :)