Followers

Pages

Friday, January 27, 2012

Bersedekah -

Terdetik hati kau nak bercerita tentang bersedekah ni pada kawan2. Semalam aku ada lah terbaca satu artikel tentang Tan sri Syed Mokhtar Al bukari. Sesungguhnya orang ini bukan calang-calang manusia. Seorang Bilionair dan salah seorang Melayu yang menduduki tangga dalam manusia terkaya di Malaysia. Asalnya pun dari keluarga yang miskin. Namun dengan berkat kesungguhhannya beliau telah mencapai tahap orang yang terkaya di Negara Malaysia ini. 

Apa yang aku nak crita pasal dia ni, ialah ada satu dialog dia sebut " hari ini kita tolong mereka, esok2 mereka tolong kita pula" - Syed Al-Bukhari. 

Dalam dialog itu apa yang aku fahamkan ialah Tan Sri ini telah menolong orang miskin semasa dia masih muda. Di fahamkan separu daripada gaji pertama beliau disedekahkan kepada fakir2 miskin. Sungguh mulia manusia ini. 

Orang tua2/imam selalu berkata. Begitu juga dalam hadis pernah menyebut, Satu sen kita bersedekah kepada orang, insyallah sepuluh sen kita akan dibalas. Jika kita tidak kedekut untuk bersedekah, pasti kita akan menerima balasannya walaupun tidak tahu bila tarikhnya. Pasti!

Bersedekah yang diterima ialah bersedekah dengan niat yang betul. Bukan bersedekah untuk 'menunjuk2'.kebanyakkan manusia zaman sekarang bersedekah untuk menunjukkan bahawa dia kaya. Itu lah silapnya manusia ini. Jika ikhlas kamu bersedekah walaupun hanya 1 sen, itu lebih baik daripada bersedekah sebalanyak 1 ribu jika hanya kerana sifat menunjuk-nunjuk.  

Khuatir dalam bersedekah? 
Benda begini sering terjadi pada zaman sekarang. Mau taknya, kita lihat banyak sendiket yang mencari kekayaan dengan meminta sedekah kepada orang ramai. Itu tak apa. Kita sedekahlah dengan ikhlas. Jika ada yang mengambil kesempatan dengan menipu itu, itu adalah urusannya dengan Allah. Yang penting, kita bersedekah dengan niat yang baik. 

2 comments:

  1. tp kn kdg2 rse cm menyampah yg dtg dkt2 meja mkn 2 =(

    ReplyDelete
  2. biarkan je aimi...kalu ad rasa nk bersedekah, bagilah dgn ikhlas,... betul ke salah itu hak dia dgn Allah... yg pnting kita ikhlas,... :)

    ReplyDelete

Terima kasih di atas komen anda... :)