Followers

Pages

Monday, November 4, 2013

Usaha Tangga Kejayaan

Chicken Catcher - Kevin Skinner 

Dalam hidup, kita memiliki cita-cita. Sesiapa sahaja ada cita-cita. Tak kira kecil, besar, tua, muda mesti mempunyai cita-cita. Adapun yang beritahu cita-cita, ada juga yang mendiamkan diri pabila ditanya tentang cita-cita. Cita-cita paling utama mestilah mahu jadi KAYA kan. Bukan anda sahaja,  malah saya pun bercita-cita untuk jadi kaya. Bak kata TEGAR  'cita-citaku nak jadi orang kaya' . Dia masih kecil tapi memiliki cita-cita besar. 

Satu hari, kawanku menyuruh spy dengar satu lagu. Tajuknya lupa tapi yang saya ingat ialah nama: KEVIN SKINNER . Sebelum memulakan ujibakat 'American Got's Talent'. Sebelum memulakan nyanyian, para juri bertanyakan dia mengenai biodata diri.

Juri1: Kerja apa? 

Kevin Skinner: Tangkap ayam.

( Suasana menjadi riuh dengan ketawa dari penonton dan para juri)

Juri: Berapa ekor suatu hari dapat tangkap ayam?

Kevin: Lebih kurang 8 ribu ekor.

(ketawa dari penonton dan juri semakin kuat)

Seperti menghina pula pekerjaan yang dilakukan oleh Kevin Skinner (Chicken Catcher)

Tiba masa untuk memulakan nyanyian. Kevin Skinner memegang gitar akustiknya, duduk di kerusi dan mic di hadapannya. Petikan lagu dimainkan. Suasana menjadi diam. Semua penonton dan juri tertumpu pada Kevin Skinner. Pabila lagu dan lirik dinyanyikan oleh Kevin, semua penonton kelihatan ternganga, terpegun mendengar suara serta alunan melodi yang di mainkan oleh kevin. Saya pun kagum mendengar nyanyian dan lagu yang di mainkan kevin. Bukan nak kata 'dasyat' dengan nyanyiannya, tapi disitu saya melihat semangat kesungguhan kevin walau sudah berumur 40-an, beliau masih berusaha memainkan lagu untuk ujibakat tersebut. 

BAKAT, sebenarnya tidak kira dari mana, asal siapa, hidup di negara mana, umur walau nak mati orang itu, jika diberikan anugerah bakat, buruk pun akan jadi seni. 

Sedar tidak sedar, akhirnya pemenang American Got's Talent ialah KEVIN SKINNER. Si penangkap ayam (Chicken catcher)

Lihatlah, walau sesiapapun kita, jika kita berusaha bersungguh-sungguh, InshaAllah kita akan berjaya dengan berkat usaha dan doa yang di lakukan setiap hari kita. 

Di kesempatan ini, saya selitkan video Kevin Skinner  - How his Carreer started, menceritakan permulaan cerita hidup kevin sebagai seorang penghibur. 

Klik Link ni... TqSalam blogger semua. 

p/s: sori la ayat x brape betul nahunya, tunggang bacaannya serta ringkas typing nya. 

No comments:

Post a Comment

Terima kasih di atas komen anda... :)